Social media is heel erg verslavend en dus is het logisch dat er echt veel mensen social media verslaafd zijn. Het kan invloed hebben op je dagelijkse leven en je mentale gezondheid. Je bent verslaafd geraakt aan het controleren en updaten van hun sociale media accounts, wat leidt tot grote angst als ze dit niet kunnen doen.
Social media verslaving is een steeds groter wordend probleem in de tijd waar we nu in leven. Steeds meer mensen spenderen dagelijks uren op sociale media platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter. Deze platforms bieden een ongekende mogelijkheid om verbinding te maken met anderen, informatie te delen en vermaakt te worden. Echter, voor sommige mensen kan het gebruik van sociale media een verslaving worden.
Verslaving
Sociale media verslaving is vergelijkbaar met andere soorten verslaving, zoals gokken of drugsgebruik. Het kan leiden tot negatieve gevolgen voor de geestelijke en fysieke gezondheid van een persoon, relaties en werkprestaties. Wanneer een persoon niet in staat is om het gebruik van sociale media te controleren, kan het leiden tot depressie, angst, verminderde concentratie en slaapproblemen.
Oorzaken van Social media verslaving
Een social media verslaving kan verschillende oorzaken hebben, maar een veelvoorkomende oorzaak is de dopamineverslaving. Wanneer we sociale media gebruiken, worden onze hersenen beloond met dopamine, een neurotransmitter die gevoelens van genot en beloning creëert. We krijgen bijvoorbeeld een goed gevoel als we likes, reacties en nieuwe updates zien. Dit kan ons ertoe aanzetten om meer tijd door te brengen op sociale media en te blijven zoeken naar die beloning.
Een andere oorzaak van social media verslaving kan de angst zijn voor het missen van informatie (FOMO, Fear Of Missing Out). Mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen op de hoogte blijven van wat er om hen heen gebeurt. Sociale media geven ons de mogelijkheid om constant op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt en wat onze vrienden en familie doen. Dit kan ons ertoe aanzetten om ons constant te blijven vernieuwen en te checken wat er gebeurt, om zo niks te missen.
Ook kan de druk om online te zijn en te reageren op berichten en notificaties bijdragen aan social media verslaving. We voelen ons vaak verplicht om snel te reageren op berichten en om altijd online te zijn. Dit kan leiden tot een constante behoefte om op sociale media te blijven, waardoor we er steeds meer tijd aan besteden.
Oorzaak
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen verslaafd raken aan sociale media is omdat het gebruik ervan dopamine vrijmaakt in de hersenen. Dit is een chemische stof die een gevoel van plezier en beloning veroorzaakt. Telkens wanneer een persoon een like, commentaar of volger krijgt, krijgen ze een shot van dopamine, wat verslavend kan worden.
Social media gebruik verminderen
Denk je dat je een social media verslaving hebt? Of heeft iemand in je omgeving een social media verslaving? Stap 1 om je gebruik van social media te verminderen is bewustwording. Welke apps gebruik je veel, hoe veel tijd spendeer je daaraan etc.
Met deze inzichten kan je gericht aan de slag om je gebruik van deze apps te verminderen, zodat je alleen nog social media gebruikt als het nodig is.
Met één cursus je social media tijd halveren
Als het verminderen van je gebruik niet lukt kunnen wij je helpen. In onze cursus gebruiken we kennis van de tech-industrie om jouw social media gebruik te verminderen. Hoe werken apps nou echt, wat zijn de gevolgen voor je hersenen en wat kun je eraan doen?
Deze onderwerpen behandelen we allemaal in de 3,5 uur durende cursus, na afloop krijg je de cursus ook nog eens op je e-mail zodat je niet terugvalt.
Resultaat
Het resultaat is verrassend. Gemiddeld zitten deelnemers na deze cursus minimaal 50% minder op hun social media en voelen zich beter.