Waarom we onze schermen niet kunnen weerstaan

Mar 7, 2023

In onze moderne samenleving zijn schermen niet meer weg te denken. Of het nu gaat om smartphones, laptops, televisies of tablets, we brengen een groot deel van onze dag door, starend naar een scherm.

 

Verslavend

Al deze apparaten en het continue kijken ernaar kan leiden tot schermverslaving, een aandoening waarbij we zo afhankelijk zijn geworden van onze schermen dat we moeite hebben om ze los te laten. Eén van de redenen waarom we zo verslaafd zijn aan onze schermen is vanwege de dopamine rush die we ervaren wanneer we er gebruik van maken. 

Dopamine rush

Dopamine is een neurotransmitter die vrijkomt wanneer we beloningen ervaren. Het kan ons een gevoel van plezier en voldoening geven, en ons motiveren om meer van dezelfde beloning te zoeken. Wanneer we onze schermen gebruiken, krijgen we vaak een dopamine rush. Of het nu gaat om het krijgen van een 'like' op social media, het winnen van een videogame of het vinden van informatie die we zochten, onze hersenen ervaren een gevoel van beloning dat ons aanmoedigt om meer schermtijd door te brengen.

Deze dopamine rush kan echter leiden tot schermverslaving. Naarmate we meer tijd doorbrengen op onze schermen, worden onze hersenen steeds meer gewend aan de dopamine rush die ze ervaren. Dit kan ervoor zorgen dat we steeds meer schermtijd nodig hebben om hetzelfde niveau van dopamine te bereiken, waardoor we steeds meer afhankelijk worden van onze schermen.

Met één cursus ....

Heb jij nou ook het gevoel dat je niet meer zonder kunt en je schermtijd steeds meer word? Volg dan onze cursus schermverslaving! In een 4 uur durende cursus leren we je o.a. hoe apps nou echt werken, wat dat doet met je brein en tenslotte: wat kun je eraan doen?