Veel gestelde vragen

Hoe zorgen jullie ervoor dat mensen zoveel minder op hun scherm zitten?

Het een combinatie van inzichten in waarom je zo vaak op je scherm zit, kennis over snelle eenvoudige gedragsverandering, en een reeks van hele praktische weetjes waardoor je de controle over je scherm terug kunt krijgen. Tot slot is er nazorg om ervoor te zorgen dat je niet terug valt in je oude gedrag.

 

Werkt deze cursus ook voor mijn schermverslaafde puber?

Ja. Wel twee kanttekeningen. Om te beginnen moet hij wel vrijwillig naar de cursus komen. Wij kunnen alleen mensen helpen die ook hulp willen. Daarnaast is er een groot verschil tussen het brein van een puber en dat van een volwassene. Hoewel het genot, de dopamine bij beiden gelijk is, is een puber veel gevoeliger voor anderen die mee kijken. Deze biologische functie wordt door de game-makers tot in detail uitgebuit.

Hoe ziet de nazorg eruit?

Na de cursus krijgt u naslagwerk per mail opgestuurd. Vervolgens krijgt u via Whatsapp nog enkele herinneringen en mogelijkheden om ervoor te zorgen dat u niet terugvalt in uw oude gedrag. Daarnaast zijn wij altijd telefonisch bereikbaar voor als er gewoontes blijken te zijn die toch moeilijker te veranderen zijn.

Wat verstaan jullie onder schermverslaving?

Een gemiddelde Nederlander zit 3 uur per dag op zijn telefoon, dus technisch gezien is iedereen schermverslaafd. Verslaving vinden we een vervelend woord, omdat je dan meteen aan junkies moet denken. Wij hebben het liever over schermgedrag. Waar het ons om gaat is of je er blij van wordt. Zodra je er niet blij van wordt dan zijn er mogelijkheden je schermgedrag te verbeteren.

Is gamen niet een hele andere verslaving?

Ja, en nee. Games zijn verslavend gemaakt. Er worden altijd trucjes toegepast om ervoor te zorgen dat je langer en vaker gamet dan dat je eigenlijk zou willen. Trucjes zoals oneindigheid, variabele beloningsschema`s, snelle dopamine, snelle bevestiging en zelfs straffen voor te lang offline zijn. Toch worden die trucjes ook toegepast in andere apps. Wel is er een groot verschil tussen het brein van een puber en dat van een volwassene. Hoewel het genot, de dopamine bij beiden gelijk is, is een puber veel gevoeliger voor anderen die mee kijken. Deze biologische functie wordt door de game-makers tot in detail uitgebuit.

Waarom zijn er zo weinig regels voor de fabrikanten van verslavende apps?

Om te beginnen is er nog altijd veel onduidelijkheid over hoe schadelijk schermen nou echt zijn. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat gedeeltes van je brein afsterven als je te veel op je telefoon zit. Alleen vind je deze onderzoeken pas op pagina 15 van google. Natuurlijk is Google zelf een belanghebbende. Verder is het ingewikkeld om grote machtige internationale bedrijven aan te pakken. Er is een gezegde dat onze breinen stammen uit het stenen tijdperk, onze instellingen uit de middeleeuwen en onze technologie lijkt op god. De overheid hobbelt achter de ontwikkelingen aan en onze breinen hebben moeite het overvloed aan prikkels een plaats te geven.