Game verslaving

Feb 16, 2023

GAME VERSLAVING, WAT ZIJN DE GEVOLGEN EN HOE KOM JE ER VANAF? ALLEREERST IS HET BELANGRIJK OM TE BEGRIJPEN DAT GAME VERSLAVING EEN ECHTE AANDOENING IS DIE SERIEUS GENOMEN MOET WORDEN. ALS JE MERKT DAT JE STEEDS MEER TIJD BESTEEDT AAN HET SPELEN VAN GAMES EN DAT HET MOEILIJK IS OM TE STOPPEN, DAN KAN HET ZIJN DAT JE EEN PROBLEEM HEBT.

 

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar gameverslaving en de effecten ervan op het brein en het gedrag. Een interessant feit dat uit dit onderzoek naar voren is gekomen, is dat de hersenen van mensen die verslaafd zijn aan videogames vergelijkbaar zijn met die van mensen die verslaafd zijn aan drugs.

Bovendien hebben studies aangetoond dat het spelen van videogames de structuur van de hersenen kan veranderen, vooral in gebieden die verantwoordelijk zijn voor impulsbeheersing en besluitvorming. Dit kan leiden tot een verminderd vermogen om impulsen te beheersen en beslissingen te nemen, wat kan bijdragen aan de verslaving.

 

Kenmerken

Gameverslaving is een serieus probleem dat steeds vaker voorkomt, vooral onder jongeren. Het kan leiden tot negatieve gevolgen, zoals verminderde sociale interactie, gezondheidsproblemen en slechte school- of werkprestaties.

Het spelen van videogames kan voor sommige mensen een leuke en ontspannende activiteit zijn, maar voor anderen kan het een verslaving worden. Net als bij andere verslavingen kan het spelen van videogames leiden tot obsessief gedrag en een verlies van controle over het gebruik van tijd.

Er zijn verschillende tekenen die kunnen wijzen op gameverslaving. Een daarvan is dat de persoon steeds meer tijd besteedt aan het spelen van videogames en er steeds meer naar verlangt. Ze kunnen hun hobby's en sociale activiteiten opgeven om meer tijd te besteden aan het spelen van games. Een ander teken is dat de persoon prikkelbaar of onrustig wordt als ze niet kunnen spelen of als ze hierbij onderbroken worden. Ook kunnen ze last hebben van lichamelijke symptomen zoals vermoeidheid, slaapproblemen en oogproblemen als gevolg van langdurig schermgebruik.

 

Oorzaken gameverslaving

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan game verslaving, waaronder de spanning en opwinding die het spelen van games met zich meebrengt, hierdoor komt het stofje Dopamine vrij. De dopamine zorgt ervoor dat je de volgende keer nog dit gevoel wil ervaren en dus meer gaat gamen. Daarnaast zijn er ook de sociale aspecten van het spelen van online games met andere spelers. Bovendien kan het spelen van games een manier zijn om te ontsnappen aan problemen in het echte leven.

Het is vooral belangrijk om bewust te zijn van je schermtijd en om actief te werken aan het verminderen van je game-uren. Een tip hiervoor is inzichtelijk krijgen hoe veel tijd je per dag besteed aan gamen. Vanaf daar kun je limieten voor jezelf opstellen om je schermtijd te verminderen.

 

Met één cursus je game tijd halveren

Wil je je scherm en game tijd verminderen? Volg dan onze cursus schermverslaving! In een 4 uur durende cursus leren we je o.a. hoe apps nou echt werken, wat dat doet met je brein en tenslotte: wat kun je eraan doen?